Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Διεύθυνση Εκδόσεων και Ψηφιακών Εφαρμογών

Περιγραφή

Η Διεύθυνση Εκδόσεων και Ψηφιακών Εφαρμογών (ΔΕΨΕ) διαρθρώνεται σε τέσσερα (4) Τμήματα: το Τμήμα Επιστημονικών Εκδόσεων, το Τμήμα Ανάπτυξης Ψηφιακών Εκδόσεων και Εφαρμογών, το Τμήμα Αρχαιολογικών Οδηγών και Εκδόσεων Ευρύτερου Ενδιαφέροντος, το Τμήμα Καλλιτεχνικής Επιμέλειας Εκδόσεων,

Η εκδοτική δραστηριότητα υπάρχει από την αρχική ίδρυση του πρώτου Οργανισμού και αποτελεί έκτοτε βασικό πυλώνα για το έργο των αρχαιολόγων αλλά και για την ενημέρωση των επισκεπτών Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων.

Εκδίδει 9 κατηγορίες εντύπων:
Περιοδικές Εκδόσεις. Εκδίδονται σε τακτική βάση: το Αρχαιολογικό Δελτίο (ΑΔ), Το Μουσείον, Τα Αρχαιολογικά Ανάλεκτα (AAA).

Μονογραφίες – επιστημονικά πονήματα στην ελληνική ή ξένη γλώσσα, που συνοδεύονται από εκτενή περίληψη σε ξένη γλώσσα, ή στην ελληνική, αναλόγως με τη γλώσσα του κειμένου.

Κατάλογοι αρχαιολογικών περιοδικών εκθέσεων που διοργανώνονται από μουσεία στο πλαίσιο του εορτασμού μιας επετείου συνήθως ή από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού μνημονίου.

Πρακτικά Συνεδρίων με αρχαιολογικές θεματικές, που διοργανώνονται από και για την αρχαιολογική κοινότητα – τα άρθρα είναι στα ελληνικά ή και σε ξένη γλώσσα και συνοδεύονται από αντίστοιχη περίληψη στην ελληνική ή σε ξένη γλώσσα.

Επιστημονικοί Κατάλογοι. Αφορούν εκθέματα ή και αντίστοιχα ευρήματα που φυλάσσονται στις αποθήκες των Μουσείων, συγκεκριμένης κατηγορίας, π.χ., γλυπτικής και χρονολογικής περιόδου.

Τιμητικοί τόμοι. Εκδόσεις προς τιμήν διακεκριμένων αρχαιολόγων, καθηγητών αρχαιολογίας ομοτίμων ή εφόρων αρχαιοτήτων ε.τ. που η ελληνική και διεθνής επιστημονική κοινότητα τιμά, συνήθως με την αφυπηρέτησή τους.

Ειδικές Εκδόσεις. Αφορά σε εκδόσεις που έχουν έναν χαρακτήρα που δεν μπορεί να ενταχθεί στις παραπάνω αναφερόμενες κατηγορίες. Π.χ. οι φάκελοι υποψηφιότητας για την ένταξη αρχαίων μνημείων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που κατατίθενται από το ΥΠΠΟ στην UNESCO – μέχρι σήμερα από τη ΔΕΨΕ έχουν εκδοθεί τέσσερις, για τους Φιλίππους, τη Σπιναλόγκα, τα Ζαγοροχώρια και τα Μινωικά Κέντρα, το εγχειρίδιο της Χάγης – στρατιωτικό εγχειρίδιο για την προστασία των αρχαιοτήτων σε καιρό πολέμου –, μια έκδοση γενικότερη όπως τα άυλα πολιτιστικά αγαθά.

Οδηγοί για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα αρχαιολογικά μουσεία στην Ελλάδα

Φυλλάδια για δωρεάν διανομή στους επισκέπτες ΑΧ – Μουσείων. Φυλλάδια έχουν εκδοθεί, αναρτηθεί, και σταλεί με QR στις Εφορείες και τα Μουσεία για 169 χώρους.

Τα α/α 1- 7 απευθύνονται στην αρχαιολογική κοινότητα, ενώ τα α/α 8 & 9 στο κοινό που επισκέπτεται ΑΧ & Μουσεία.

Επιπλέον η Διεύθυνση τηρεί αρχείο φωτογραφιών, διαφανειών και σχεδίων. Από το φωτογραφικό αρχείο του ΟΔΑΠ έχουν ψηφιοποιηθεί 10.000 slides.
Το παραπάνω ψηφιοποιημένο φωτογραφικό υλικό είναι αναρτημένο στο αποθετήριο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, ως ψηφιακή συλλογή του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, SearchCulture.gr
Από το 2009 τηρεί ηλεκτρονικά αρχεία για τις νέες εκδόσεις του ΟΔΑΠ.

Οι εκδόσεις τρίτων εγκρίνονται ως προς την διάθεσή τους από Επιτροπή που ορίζεται με Υπουργική Απόφαση, στην οποία συμμετέχει ο εκάστοτε Προϊστάμενος της Δ/νσης Εκδόσεων και Ψηφιακών Εφαρμογών, για την διάθεση των οποίων είναι επιφορτισμένο το Τμήμα Παρακαταθήκης. Οι εκδόσεις αυτές διατίθενται στα πωλητήρια του ΟΔΑΠ στους ΑΧ και στα Μουσεία.

Επικοινωνία

Ε: ekdoseis@odap.gr

Ελένη Κώτσου
Διευθύντρια, Αρχαιολόγος
Τ: 210 37 22569
Ε: ekotsou@odap.gr